Liječnici savjetuju osobama sa dijabetesom tip 2 da uzimaju 5 do 6 manjih obroka tijekom dana. Pitanje je: Može li drugačiji pristup prehrani biti prikladniji?
Dijabetes tip2 jedno je od najčešćih metaboličkih stanja. Preko 400 milijuna ljudi širom svijeta živi sa dijabetesom. Liječnici propisuju lijekove kako bi osobe s dijabetesom tip 2 držali razinu šećera u krvi pod kontrolom, kao i savjetovati ih o prehrambenim navikama.
Liječnici i medicinski djelatnici, u skladu sa svjetskim zdravstvenim smjernicama, preporučuju osobama sa dijabetesom tip 2 jesti više manjih obroka tijekom dana u pravilnim vremenskim intervalima. Ovakav način prehrane kod velike većine osoba sa dijabetesom tip 2 ne pridonosi boljoj regulaciji razine šećera u krvi. Nedavno je tim istraživača pod vodstvom prof. D. Jakubowicz sa izraelskog sveučilišta u Tel Avivu postavio hipotezu da bi prehrana u skladu s prirodnim genom “biološkog sata” osobe – koja obično zahtijeva tri veća obroka dnevno – mogla pomoći fiziološkim procesima da se bolje sinkroniziraju i smanje količinu inzulina koja je potrebna za pravilno iskorištavanje glukoze u krvi.
Što je gen biološkog sata?
Gen koji kontrolira normalan dnevni biološki ritam i podržava mehanizam kojim upravlja satni mehanizam unutar stanica. Naši unutarnji satovi u organizmu vrlo precizno adaptiraju fiziologiju različitim periodima dana. Reguliraju ponašanje, razinu hormona, potrebu za snom, temperaturu tijela i metabolizam. Zdravlje čovjeka pati kada okoliš nakratko nije u skladu s unutarnjim biološkim satom, a postoje i indikacije da neusklađenost između životnog stila i biološkog sata može povećati rizik od bolesti.
Gubitak težine i poboljšanje šećera u krvi
Profesor Jakubowicz i tim proveli su studiju u kojoj je bilo uključeno 28 sudionika s dijabetesom tip2 i koja je u konačnici potvrdila da bi pristup sa tri obroka dnevno mogao biti korisniji za osobe s dijabetesom tipa 2.
Znanstvenici su podijelili sudionike u dvije grupe. Jedna grupa slijedila je režim prehrane od ukupno 6 manjih obroka dnevno, dok je druga skupina imala tri obroka.
U pristupu tri obroka dnevno sudionici su morali slijediti plan prehrane koji je više u skladu s prirodnom sklonošću ljudi da jedu više ujutro (bogatiji doručak), manji obrok za ručak i vrlo malo u večernjim satima. Uz to zabilježena je i tjelesna težina sudionika i vrijednosti glukoze u krvi, na početku, tijekom i na kraju ispitivanja.
Znanstvenici su primijetili da su sudionici s dijabetesom koji su jeli tri obroka dnevno smršavili i imali znatna poboljšanja vrijednosti šećera u krvi. Uz navedeno dijeta sa tri obroka poboljšala je ekspresiju gena biološkog sata, što znači da nije samo učinkovita u kontroli dijabetesa već može spriječiti i druge komplikacije (npr. razvoj kardiovaskularnih bolesti, degenerativnih promjena, starenja, kancerogenih stanica…) koje sve reguliraju geni biološkog sata.
Podaci objavljeni: Bilten Medical News Today
Izvor: Jakubowicz, D.; Wainstein, J.; Tsameret, S.; Landau, Z. Role of High Energy Breakfast “Big Breakfast Diet” in Clock Gene Regulation of Postprandial Hyperglycemia and Weight Loss in Type 2 Diabetes. Nutrients 2021, 13, 1558. https://doi.org/10.3390/nu13051558